Weet je dat de Corona crisis een bepalend moment is?

Weet je dat dit een bepalend moment is? De Corona crisis gaat de geschiedenis in. De manier waarop jij nu opstelt, de manier waarop je handelt en waarop je reageert zullen mensen voor altijd onthouden. Net als dat je nog precies waar je was op 9/11.

Hoe jij je nu gedraagt als leider, tegenover de medewerkers en klanten gaat een stempel drukken op de organisatie voor de komende jaren. De manier waarop je reageert zullen de mensen met wie je werkt zich altijd blijven herinneren. Het is een bepalend moment voor jouw reputatie.


Dus hoe wil je herinnerd worden?

Natuurlijk schiet je in de stress. Je medewerkers zitten thuis. Je hebt geen controle over hun productiviteit. Terwijl je ook nog bezig bent met aanvragen van regelingen. We hebben geen controle over hoe lang de Corona crisis nog duurt. Waar je wel controle over hebt is hoe je uit deze strijd komt. Als lijder of als leider.
Als je ervoor kiest om als leider uit de strijd te komen. Dan heb je in ieder geval 1 ding te doen. Focus aanbrengen. Dat heb je altijd te doen maar in een crisissituatie meer dan ooit omdat alle ogen op jou gericht zijn. Als er angst is, en angst is 100% aanwezig onder de medewerkers, dan kijkt iedereen naar de leider. Naar jou!

Als metafoor gebruik ik hiervoor de Stockdale paradox van Jim Collins (schrijver Good to Great- must read). De Stockdale paradox refereert naar James Stockdale, een krijgsgevangene in de Vietnamoorlog.  Deze admiraal werd meerdere malen gemarteld.
Hoe houd je dat vol? Je weet niet wanneer je gemarteld wordt, je weet niet voor hoe lang je gemarteld wordt. Ook weet je niet wanner je bevrijd wordt? Wat dit zo’n interessante metafoor maakt is de manier waarop James Stockdale omging met de situatie.

Ten eerste zijn focus. Admiraal James Stockdale had een missie: een goede afloop. Dat was het enige waar hij op focuste. Ooit zou hij zijn vrouw weer zien. Dat kon hij zo sterk visualiseren dat hij dit kon voelen.
Ook bedacht hij een methode om het martelen ‘dragelijk’ te maken. Deze methode bracht hij over op andere gevangenen door te communiceren via een zelf bedachte morse code.

Admiraal James Stockdale werd de leider onder de krijgsgevangenen. Hij werd de steunpilaar voor alle gevangenen. Natuurlijk was hij ook bang, maar hij liet zich  niet door angst regeren. Hij zag de harde werkelijkheid onder ogen en kwam in actie. Hij verlegde de focus naar een groter goed, naar een verlangen van hoe de toekomst eruit moest komen te zien. Daar haken wij mensen op aan!

En weet je wie er stierven? De optimisten. Die dachten dat ze met kerst, of met Pasen wel bevrijd zouden worden. Ze focusten op de korte termijn. Ze stelden telkens een korte termijn en hoopte dat het dan allemaal over zou zijn. En toen dat keer op keer niet ging gebeuren werd hun kracht minder en minder….

Wat kunnen we hier van leren in de Corona situatie waar we nu in zitten? Natuurlijk worden onze levens niet bedreigd. Maar er heerst wel degelijk angst en verdriet en onzekerheid. Als je leider bent binnen een bedrijf dan is dit jouw moment om geschiedenis te schrijven.

Wat kun je namelijk leren van de Stockdale paradox?

  1. Wat je hiervan als leider kunt leren is de manier waarop je focus  Laat je je medewerkers focussen op de korte termijn of de lange termijn? Oftewel vertaal je de missie van je bedrijf en vertaal je die naar de werkvloer? Of ga je krampachtig toch proberen de korte termijn doelen te behalen?
    Je omzetdoel is korte termijn geworden, die ga je misschien niet meer halen. De missie is de Noordster van je bedrijf, lange termijn. Dat geeft mensen perspectief, hoop en vertrouwen. Met welke focus denk je dat je een groter en sterker bedrijf bouwt?
  2. We kunnen ook leren van de discipline van Stockdale: zie de harde werkelijkheid onder ogen, zodat je zo goed als het gaat kunt anticiperen. Ja je moet de doelen bijstellen. Vertaal hetgeen dat je moet bijstellen naar de medewerkers. Zodat zij weten wat ze NU kunnen doen en tegelijkertijd vertrouwen hebben in de toekomst.

Jij zit middenin de situatie. Misschien heb je stress? Misschien ervaar je angst bij de medewerkers en weet je even niet hoe je dit om kunt buigen?

Help je zelf en ga sparren met mensen die je een nieuw perspectief kunnen bieden. Zodat jij ook focus en discipline aan kunt brengen in je bedrijf. Dan ga je sterker en groter uit deze onzekere tijd komen, echt!

Als je wilt dat ik met jouw situatie meedenk plan dan graag een gratis strategie gesprek in. Deze optie vind je in het menu onder gratis- strategie gesprek.

Ik wens je in ieder geval heel veel gezondheid toe.