Hei-dagen en waarom je er een hekel aan zou moeten hebben.

Hei-dagen en waarom je er een hekel aan zou moeten hebben.

Daar gaan we weer! Met z’n allen on route. Opgelaten alsof we op een schoolreisje gaan.

Lekker in de buitenlucht.

Tijdens de hei-dag kan iedereen écht zijn ei kwijt. Er worden doelen gesteld en groei teams samengesteld om deze te behalen. De team spirit is voelbaar en de energie spat ervan af!

“Can we do this! Yes we can!!”

Wordt bijna in koor gezongen.

Het groei team moet de doelen nu toch echt maar dan ook écht behalen. Deadlines zijn gesteld met de daarbij behorende actie plannen. En het groei team heeft een vergaderreeks afgestemd.

In de praktijk blijkt dat de volgende dag op kantoor de mailbox weer over vol zit. “Eerst dit nog even de mailbox doorwerken”. Ook medewerkers staan weer aan je bureau met allerlei vragen.

2 dagen na de hei-dag komt het groei team dat is samengesteld weer bij elkaar.

Een korte samenkomst hoor. Want we hebben een dag gemist door de hei-dag en het werk ligt opgestapeld.
De waan van de dag heeft het weer overgenomen en nog niet de helft van de actiepunten zijn opgepakt.

Herkenbaar?

Het ene lid van het groei team is zichtbaar geïrriteerd. De ander is opgelucht want die heeft de helft van de actie punten ook niet uitgevoerd.

Dit is een korte samenvatting van hoe het vaak in de praktijk gaat. Je wilt groeien met je bedrijf en je weet wat je daarvoor nodig hebt.

Maar ja, implementeer dat maar eens tussen de bedrijven door. De tent moet wel gewoon blijven draaien.

Wat er in de praktijk gebeurt is dat zo’n hei-dag wel de groeidoelstellingen oplevert. Maar dat het mist aan samenhang van die doelen. Laat staan dat er een gezamenlijke focus is. Een focus waar iedere doelstelling aan opgehangen kan worden. Dus deze doelstellingen worden in de praktijk niet of nauwelijks behaald.

Terwijl succes start met een gezamenlijke laserscherpe focus! Wat is de Noordster van het bedrijf? Wat is de laserscherpe rode stip op de muur waar het hele bedrijf, iedere functie, ieder doel naartoe werkt?

Als je deze focus niet uit je hoofd kunt benoemen dan is deze er simpelweg niet… Eens?