Ondernemen met een gezin: hoe kun je er een succes van maken?

6 tips om succesvol te ondernemen met een gezin

Ik krijg vaak de vraag: hoe combineer je ondernemerschap met een gezin? Een interessante vraag, want ondernemen met een gezin is een beetje als topsport. Je gezin heeft aandacht en tijd nodig, maar je bedrijf ook. Dus is het een kwestie van de juiste keuzes maken, je tijd goed indelen en je kansen grijpen. Maar ook slim na denken over je bedrijf, schaalbaar maken en goed voor jezelf zorgen zijn belangrijke onderwerpen als het gaat om ondernemen met een gezin. Om je op weg te helpen, heb ik hier 6 tips voor je. 

Tip 1: Ondernemen met een gezin is goed plannen 

Wanneer je nog jonge kinderen hebt, merken je dat je anders moet werken. Parttime ondernemen. Je werkt vooral als de kinderen naar school of naar de opvang zijn. Dit betekent dat je maar een x-aantal uren per dag de tijd hebt om te doen wat je moet doen voor je bedrijf. Kortom: je moet productief ondernemen. Ik noem dat ondernemen met Laserfocus. Je hebt geen tijd om op de bank te zitten lummelen. Actie in de taxi en ga aan de slag. Maak je website, bel die potentiële klant en schrijf een post op LinkedIn

Maak een planning voor jezelf. Misschien vind je het prettig om op maandag acquisitie te plegen, dinsdag je berichten voor social media in te plannen en woensdag je administratie te doen. Doe wat werkt voor jou. 

Ik had hier een interessant gesprek over met collega-coach Merel van Vugt. Luister de podcast HIER 

Tip 2: Je kunt overal werken

Ondernemen als moeder betekent voor mij dat je veel productiever bent. Ik heb twee zoons onder de 10 jaar en ze voetballen allebei. De oudste voetbalt zelfs in de selectie. Dat betekent dat hij iedere maandag, dinsdag, donderdag en zaterdagochtend moet voetballen. De jongste voetbalt op woensdag. Dus ze moeten gehaald en gebracht worden en ik moet mijn agenda hierop aanpassen.

Tijdens de training loop ik rondjes om het voetbalveld, terwijl ik een interessante podcast luister. Hiervan krijg ik inspiratie en doe ik ideeën op voor nieuwe social media posts en de nieuwsbrieven. Dit is voor mij dus een mooi moment om mijn creativiteit te laten vloeien. De ideeën die ik krijg, mail ik direct naar mezelf. Want als ik mijn inspiratie laat schieten is het weg. Wanneer ik dan in alle rust een posts of nieuwsbrief maak, dan pak ik de mail erbij. Copy, paste en klaar is Kees. Je kunt trouwens ook de app Notability ervoor gebruiken. Net zo makkelijk!

Tip 3: Je mindset is onwijs belangrijk

Het onderwerp mindset is wat mij betreft één van de belangrijkste pijlers om te groeien. Gedachtes zoals ‘Kan ik het wel? Doe ik het wel goed?’ zijn killing voor je groei. Ik moet zeggen dat ik geen headspace meer heb voor dit soort gedachtes nu ik moeder ben. Ik heb er simpelweg geen tijd voor. Maar als je die gedachten toch nog hebt, is het belangrijk om aan je mindset te werken. 

Je mindset heeft niet alleen te maken met je negatieve gedachtes, maar ook met de waardebepaling van jezelf als ondernemer. Wat denk je dat je aankunt en verdient? Durf je een bedrag te vragen waarvan je vindt dat je het waard bent? 

Tip 4: Werk aan je gezondheid

Hoe lekkerder je in je vel zit, hoe meer effect dit heeft op je omzet. Je bent het fundament van je bedrijf. Dus als je je niet goed voelt, dan merk je dit aan alles. Je kunt niet als een dolle stier ondernemen, alleen maar werken en met je gezin bezig zijn. Door te sporten, gezond te eten en ontspanning te zoeken, word je succesvoller als ondernemer. 

Een werk- privébalans voor ondernemers is belangrijk. Dus plan je tijd in voor jezelf. Om te sporten, een tijdschrift of een goed boek te lezen en maak goede keuzes op het gebied van voeding. In 2021 stelde ik mezelf het doel om me gezond te voelen. Dit heb ik onder andere gedaan door overdag te sporten. Ik voel me fitter, blijer en mijn omzet is er dubbel en dwars achteraan gekomen. 

Tip 5: Ondernemen met een gezin betekent slim omgaan met tijd

Ondernemen met een gezin betekent dat je keuzes moet maken en slim moet nadenken over hoe je je bedrijf wil laten groeien. Je moet schaalbaar ondernemen. Bijvoorbeeld door je aanbod uit te breiden met pakketten, zoals een online programma waar meer deelnemers aan mee kunnen doen. Of je besteedt een deel van je werk uit. Door een online programma te ontwikkelen, kun je in dezelfde tijd meer mensen helpen. Misschien kun je onderdelen van het programma wel automatiseren. Zo ga je handiger om met de uren die je op een dag kunt besteden en het aantal klanten dat je in dezelfde tijd kunt helpen. 

Tip 6: Doe wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt

Het is ontzettend belangrijk dat je plezier hebt in wat je doet. Ondernemen vanuit zingeving betekent dat je weet wat je toegevoegde waarde is, waarom je klanten kunt helpen en waarvoor je je bed uit wil komen. Want als je doet wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt, dan straal je dit ook uit naar iedereen om je heen. En er is niets aantrekkelijker dan iemand die energie en passie uitstraalt. Klanten willen dan graag met jou werken. En je trekt de klanten aan waarmee jij wilt werken. 

Conclusie: zo combineer je ondernemen met een gezin succesvol

Dus nog even kort op een rijtje hoe je succesvol onderneemt met een gezin:

  • Plan je uren slim in en werk productief met een Laserfocus
  • Werk aan je mindset
  • Sport, eet gezond en neem genoeg tijd voor ontspanning
  • Denk na over schaalbare modellen binnen je bedrijf
  • Onderneem vanuit zingeving

Tijd om concreet aan de slag te aan

Wil je meer concrete tips specifiek voor jouw business? Schrijf je dan in voor 1 van mijn trainingen of gratis masterclasses.

Tot snel!