7 praktische tips voor succesvol ondernemen

7 tips voor succesvol ondernemen

Natuurlijk wil je een leuke omzet realiseren met je bedrijf, maar het is niet het allerbelangrijkste. Want wat het allerbelangrijkste is dat je in je kracht staat en energie hebt en krijgt van je bedrijf of je werk. Want als je in je kracht staat, kun je veel meer aan. Je bent dan veerkrachtiger, productiever en je kunt er zijn voor anderen. Goed voor jezelf zorgen is dus een must voor ondernemers. Wil je weten hoe je succesvoller onderneemt? Dit zijn mijn 7 tips voor succesvol ondernemen op een rij. Luister je liever deze tips via mijn podcast? Klik dan hier om de aflevering af te spelen. 

Tip 1: ontdek wat je bijdrage is in deze wereld

Allereerst moet je achterhalen wat je missie met impact is. Wat is de bijdrage die je levert aan deze wereld, welke impact heb jij op anderen? Waarom doe je wat je doet? Dat noem je ook wel de why, of je purpose. Je bedrijf is niet uniek en de concurrentie is moordend. Alles bestaat al. Dus mensen kopen op basis van energie. Zo stralen grote bedrijven, zoals Coolblue, een bepaalde energie uit. Je ziet lachende medewerkers tijdens de reclames van Coolblue, hun slogan is dan ook ‘Alles voor een glimlach’. Je kunt bij veel bedrijven een koelkast kopen, maar je weet dat je er bij Coolblue blij van wordt.

Hoe kom je achter je missie met impact? Door in je verleden te graven! Vouw een leeg A4’tje doormidden. Schrijf op de bovenste helft de highlights van je leven en onder de vouwlijn de lowlights van je leven. Denk aan momenten zoals je trouwdag, het krijgen van kinderen, verlies van een dierbare of ontslag. Bij zowel de highlights als de lowlights reageer je op dezelfde manier, je gaat er hetzelfde mee om. Zo schiet ik altijd in de actiestand. Dus beweging is datgene wat ik bijdraag aan deze wereld. Ik zet ondernemers in actie. Dit is mijn impact. Onderzoek hoe je reageert in bepaalde situaties en hoe jij impact hebt op anderen. 

Tip 2: evalueer regelmatig of je bedrijf nog aansluit bij jou

Iedere maand maak ik tijd voor een evaluatie. Daarbij kijk ik niet alleen hoe ik me voel over mijn omzet, maar ook of het werk mij vervult. Maar ik kijk ook of producten aansluiten en met welke klanten ik werk. Door iedere maand tijd te maken om alles te evalueren, ontdek je wat je leuk vindt om te doen en wat niet. Je kijkt of je missie met impact aansluit op wat je hebt gedaan. Misschien ontdek je wel dat er geen samenhang is tussen je missie en producten of klanten. Dan is het tijd voor een verandering. Je moet namelijk altijd een brug slaan tussen je missie en wat je doet. Zo heb ik een masterclass continue klanten uit LinkedIn halen ontwikkeld, waarbij ik een brug sla naar mijn missie: plezier in ondernemen. 

Tip 3: visualiseer je doel

Ik werk altijd volgens Big Hairy Audacious Goal (BHAG). Hierbij vraag je jezelf af: waar wil je staan over 10 jaar? Neem een moment om dit te visualiseren. Hoe ziet je leven er op privégebied uit? En hoe ziet het eruit op het gebied van ondernemen? Het mooie aan het visualiseren van je doelen, is dat je weet wat je moet doen om dit toekomstbeeld te krijgen. Dus welke stappen je moet nemen. 

Tip 4: plan je succes

Nadat je gevisualiseerd hebt waar je over 10 jaar wilt staan, is het tijd om de tussenstappen te plannen. Dit zijn de mijlpalen die je stelt. Bijvoorbeeld: over 3 jaar wil ik X-product in de markt zetten. Met het stellen van je doelen moet je continue al een stap voor zijn op wat je wil bereiken. Bekijk welk doel je hebt en wat je hiervoor moet doen. Stel dat je een trainingsruimte wil om je klanten te kunnen trainen. Dan weet je ook al hoeveel klanten je moet hebben om de investering bij elkaar te sparen. Plan dus je succes en bepaal welke tussenstappen er nodig zijn waardoor je je doel behaalt. 

Tip 5: herhaal dat waar je plezier uit haalt en wat werkt

Deze tips voor succesvol ondernemen sluiten ook op elkaar aan. Zo sluit tip 5 aan op de tip van evalueren. Door te evalueren weet ik bijvoorbeeld precies hoeveel moeite ik in het bedrijf moet stoppen om bepaalde output te krijgen. Ik weet waar het commercieel vliegwiel in mijn bedrijf zit. Dus hoeveel posts ik moet plaatsen op LinkedIn en Instagram om daar klanten uit te halen. Evalueer elke maand wat werkt en wat niet, zodat je beter inzicht krijgt. En kijk naar waar je plezier uithaalt. Door te zorgen dat je in je energie en kracht blijft staan, trek je namelijk de juiste klanten aan waar je blij van wordt. 

Tip 6: creëer een ritme waar je energie van krijgt

De een is het meest productief in de ochtend, de ander weer in de avond. Kijk naar welk ritme voor jou werkt. Voor mij is dit bijvoorbeeld al om 6 uur opstaan, om te stretchen, mails door te werken en een aantal klanten door mijn hoofd te laten gaan. Maar ook de stilte te zoeken en alleen te zijn met mijn gedachten is voor mij heel belangrijk. Ik doe dit al om 6 uur ’s ochtends, want als ik dit later doe, zijn mijn kinderen ook al uit bed en sta ik in dienst van mijn gezin. Voordat dat gebeurt, wil ik eerst mijn gedachten ordenen. Anders schiet ik mezelf voorbij. Ik weet dat dit een valkuil van mij is, dus anticipeer ik hierop. Voor mij voelt dit ritme prettig en hierdoor kom ik in mijn kracht te staan. Wat is jouw favoriete ritme, waar krijg je energie van?

Tip 7: bepaal waar je afscheid van neemt en wat je meer gaat doen

Waar krijg je energie van en wat kost je energie? Denk dan niet alleen aan de taken die je moet doen, maar ook aan de mensen die je om je heen hebt. Mensen die je energie slurpen zijn niet fout, maar je hebt je energie maar één keer te geven. Geef je energie aan de mensen die je energie teruggeven. Een gelijkwaardige relatie levert namelijk aan beide kanten energie op. 

Alle tips om succesvol te ondernemen op een rij

Door deze zeven tips te volgen, word je productiever, kun je meer aan en haal je meer plezier uit het ondernemerschap. Hieronder heb ik de punten nog voor je op een rij gezet: 

  • Ontdek je missie met impact
  • Evalueer regelmatig of je bedrijf aansluit bij jou
  • Visualiseer je doel
  • Plan je succes
  • Herhaal waar je energie van krijgt
  • Creëer een ritme dat werkt voor jou
  • Bepaal waar je afscheid van moet nemen en wat je meer gaat doen

Meer tips voor succesvol ondernemen

Wil je meer tips krijgen, zodat je succesvol gaat ondernemen? Download dan nu mijn e-book met nog meer handige en concrete tips waardoor je in actie komt. In dit E-book lees je precies welke wetmatigheden je moet volgen om de gewenste groeislag te maken.