6 tips voor ondernemen met focus – Tips van een business coach

Wist je dat 83% van de ondernemers te weinig focus heeft? Bizar veel, hè? De meeste ondernemers laten zich leiden door de waan van de dag. Daardoor zijn ze ontevreden over hun productiviteit, omzet en behalen ze niet hun doelen en ambities. Don’t worry als je bij die 83% hoort, je kunt er gelukkig iets aan doen. Dit zijn mijn 6 tips voor ondernemen met focus.

Tip 1: ontdek je purpose

Voordat je überhaupt begint met de zaken op orde stellen, is het belangrijk dat je weet wat je missie met impact is. Want ondernemen vanuit purpose zorgt ervoor dat jouw bedrijf succesvol wordt. Vraag jezelf af waarom je doet wat je doet. Welke impact heb jij op andere mensen en wat is de bijdrage die je levert aan de wereld? Waar krijg jij energie van? De energie die jij uitstraalt bepaalt namelijk of mensen wel of niet klant bij je worden. Ondernemen met zingeving zorgt ervoor dat je klanten krijgt waar je blij van wordt. Klanten waar je energie van krijgt en waar je graag jouw energie aan geeft. Door al deze vragen te beantwoorden krijg je een heel helder beeld waar jouw focus moet liggen.

Laat ik je een voorbeeld geven. Door te graven naar mijn purpose kwam ik erachter dat ik altijd in de actiestand schiet en ondernemers hiermee dus heel goed kan helpen. Ik zet ondernemers in actie. Zo help ik als businesscoach mijn klanten niet alleen goed hun doelen te verwoorden, maar deze ook actiegericht te maken. Zodat ze hun doelen ook behalen. Dat is ondernemen met focus. 

Tip 2: stel bedrijfsdoelen en behaal ze

Als ondernemer wil je impact maken. Die impact behaal je door goede bedrijfsdoelen stellen. Deze doelen stel je op verschillende vlakken, zoals:

 • Omzet
 • Sales
 • Marketing
 • Processen
 • Het team

Ik stel ook nog een YES-doel, wauw-doel en een mindset doel. En dan is het niet alleen belangrijk om deze doelen te bedenken, maar ze ook nog SMART te formuleren, waardoor ze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden zijn. Daarnaast moet je jouw doelen ook regelmatig evalueren: Waar sta je en wat moet je nog doen om deze doelen te behalen?

Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn blog met tips voor het stellen van goede bedrijfsdoelen, zodat je met meer focus gaat ondernemen.

Tip 3: bepaal wat je wel en wat je niet gaat doen

Er komt veel op je af wanneer je een eigen bedrijf start. Denk aan de administratie, een website maken, social media bijhouden en nog veel meer. Misschien doe je het liefst alles zelf, maar let’s face it: experts kunnen bepaalde zaken veel beter dan jij dit kan. Blijf dus de expert op jouw gebied en besteed zaken uit aan professionals die verstand hebben van een bepaald vakgebied. Vraag dus hulp aan een boekhouder om de financiële administratie van je bedrijf op zich te nemen en huur een webbouwer in die een website voor je maakt. Op die manier houd je tijd en energie over om dingen te doen waar je blij van wordt. Door niet alles zelf te doen, blijf je gefocust op je doel.  

Wil je weten wanneer het tijd is om een VA of een Business Manager in te schakelen? Luister dan naar deze podcast, waarin ik dit met VA-specialist Patty Gollstein bespreek. 

Tip 4: stop met multitasking

Herken je dit: je hebt onwijs veel leuke ideeën, er liggen nog wat klussen te wachten en tijdens het werken ben je ook nog eens bezig met het maken van een boodschappenlijstje. Het liefst doe je alles tegelijkertijd. Hoewel multitasking aantrekkelijk lijkt, werkt het niet voor ons brein. Door wisseling van taken, doet je brein langer over de to do’s dan wanneer je maar één klus per keer uitvoert. Je krijgt dus veel sneller resultaat als je aan één project werkt in plaats van twee. Stop dus met alles tegelijkertijd doen.

Tip 5: maak een goede planning

Vooral als je (jonge) kinderen hebt en ondernemer bent, merk je dat je op een andere manier je tijd moet indelen. Je hebt maar een aantal uur per dag de tijd om voor je bedrijf te werken, dus is het heel belangrijk dat je productief onderneemt. Dit noem ik ook wel ondernemen met laserfocus. Nu vraag je je vast af: hoe kom ik aan laserfocus? Door een hele goede planning voor jezelf te maken. En dit doe je natuurlijk met je bedrijfsdoelen in je achterhoofd. Wat wil je behalen en welke acties moet je daarvoor uitvoeren? Pas als je dit doet, ga je ondernemen met focus. In plaats als een dolle stier te ondernemen, zorg je er nu voor dat je vanuit rust en vertrouwen kunt ondernemen. De rust en vertrouwen heb je, doordat je een planning hebt waarmee je doelgericht werkt aan je succes.

Tip 6: kies je eigen werkritme

Iedereen heeft z’n voorkeuren als het gaat om werken. Zo werkt de een het meest productief in de vroege ochtend en krijgt de ander juist pas ’s avonds creatieve ideeën. Door te luisteren naar je eigen ritme, zorg je dat je vanuit flow gaat ondernemen. 

Wanneer merk jij dat je in de flow zit met je werk? Is dat vaak in de ochtend? Of heb je juist in de middag een moment dat je alles om je heen vergeet, omdat je zo gefocust bent op wat je doet? Bepaal voor jezelf een ritme waarin je prettig werkt. Voor mij is dat door ’s morgens om 6 uur op te staan, te stretchen en wat klanten door mijn hoofd te laten gaan en te mediteren. Doe ik dit niet, dan schiet ik mezelf voorbij, want voor ik het weet staan mijn kinderen alweer voor mijn neus. Doordat dit ritme voor mij werkt, sta ik in mijn kracht. Ontdek wat jouw ritme is en deel je dag zo in dat je gebruik maakt van de flow-momenten. 

Alle tips voor ondernemen met focus op een rij

Door het volgen van deze 6 tips onderneem je met focus, ben je productiever en haal je veel meer energie uit jouw onderneming. Ik heb de punten hieronder voor je op een rij gezet: 

 • Ontdek jouw purpose
 • Stel bedrijfsdoelen en behaal ze
 • Bepaal wat je wel en niet zelf doet
 • Stop direct met multitasking
 • Maak een retegoede planning
 • Werk in je eigen ritme

Nog beter ondernemen met focus


Wil jij:

 • Meer vrijheid?
 • Een hogere omzet?
 • Ambassadeurs als klanten?

Dan is het programma Laserfocus bedrijfsgroei iets voor jou. Dankzij dit groeiprogramma voor ambitieuze ondernemers krijg jij in drie maanden tijd een ijzersterk fundament met een praktisch commercieel plan. Dankzij dit plan werk je gefocust en gestructureerd aan je doel. Samen komen we in actie, zodat je de doelen haalt die bij jou passen. Daarmee verhoog je jouw omzet, ervaar je meer vrijheid en krijg je klanten die ambassadeurs zijn van jouw bedrijf. 

Plan gratis een sessie met mij in om te kijken of we een match zijn.